• Geschiedenis

 • De voetbalclub Nederhorst is in 1967 ontstaan uit een fusie van de Algemene Voetbalvereniging Avance (opgericht in 1931) en het Rooms-Katholieke V.B.O. (opgericht in 1933). Dit is terug te zien in de kleuren van het tenue. Avance speelde in rood-wit en V.B.O. in geel-wit. We kunnen ermee voor de dag komen.

  Sinds 1962, na de ingebruikname van het hoofdterrein aan de Vreelandseweg, voetbalden beide verenigingen om en om in dit stadion. Omdat bij V.B.O. de kosten van het veld aan de Reeweg de pan uitvlogen (ieder jaar hogere pacht plus in de winter nagenoeg onbespeelbaar vanwege de lage ligging), staken een paar vooruitziende geesten de koppen bij elkaar. De heren Hiemstra en Van Kooten bereikten met de nodige problemen het door hen gestelde doel. Een omni-sport vereniging, Sportclub Nederhorst, met een voetbal-, handbal-, tafeltennis- en volleybal afdeling en wat later kwam er nog een tennisafdeling bij.

  Een aantal jaren leidden de afdelingen gezamenlijk een bloeiend bestaan. Tot de kosten voor de ene afdeling veel meer stegen dan voor de andere. Na bijna 30 jaar gingen de afdelingen weer uit elkaar. In 1996 kwam er een doorstart voor de afdeling voetbal onder de naam Voetbal Vereniging Nederhorst. Het hoogste behaalde resultaat tot nu toe: voorheen de Hoofdklasse afd. Utrecht. Na opheffing van de oude indelingen bereikte de club de vierde klasse. Tot ieders verdriet degradeerde Nederhorst in twee jaar tijd naar de zesde klasse. Te weten in de seizoenen 2003/2004 en 2004/2005. In het jaar van het 40-jarig bestaan (2007) promoveerde Nederhorst administratief naar de Vijfde klasse. Trainer Rien Nederlof zorgde in mei 2008 voor een complete extase in het dorp aan de Vecht. Hij maakte, wel met medewerking van het team, zijn belofte waar. Bij de laatste competitiewedstrijd trof Nederhorst koploper Voorwaarts uit Utrecht als tegenstander. Rood-geel-en wit veegde het veld met ze aan. Met maar liefst 6 tegen 2 gingen ze de bietenbrug op. Gevolg: gelijk aantal punten. De beslissingswedstrijd op 1 mei in Soest was van een heel ander kaliber. De zenuwen gierden elftal en publiek door de keel. De 1-0 voorsprong ging verloren. Een strafschop bepaalde de eindstand op 1-1. Onbegrijpelijk dat toen het veel betere doelsaldo van Nederhorst niet de doorslag gaf. Nee, er moest verlengd worden. 311 Bergers stonden nog 2x een kwartier doodsangsten uit. Niemand zal vergeten dat bij het laatste fluitsignaal een op hetzelfde moment losbarstend noodweer meteen het gejuich overstemde. Een hevige onweersbui, gepaard gaand met tropische regenval, doorweekte op slag spelers en toegestroomde supporters. Het deerde niemand: ongekende euforie brak los.

  De terugkeer in de Vierde klasse gaf vooral in het begin problemen. Het was voor het publiek lang wachten op de eerste overwinning. Op 2 november werd SV Ouderkerk met 2-1 verslagen. Later volgden nog meer gelijke spelen en overwinningen. Onder de bezielende leiding van Wim van Kippersluis en Frank Heusen werd er uiteindelijk een 6eplaats bereikt en bleef men vierde klasser. Het seizoen erop werd het allemaal nog mooier. Vanwege een versterkte promotie zou een tweede plaats op de ranglijst ook recht geven op promotie naar de 3eklasse. Door een 2-0 zege in de voorlaatste competitiewedstrijd in en tegen Lareneindigde de Bergers definitief op de tweede plaats en promoveerde de club voor het eerst in haar bestaan naar de 3eklasse. Met veel eigen talenten waaronder topscoorder Jaap Lorier en de pas 17 jarige Jesse van Huissstede bereikte het jonge team van trainer Wim van Kippersluis dit unieke doel. De afsluitende competitiewedstrijd tegen streekgenoot De Vecht werd eveneens winnend afgesloten waarna er uitgebreid feest werd gevierd. Ook Nederhorst 2 behaalde in 2010 het kampioenschap van de 4eklasse en promoveerde eveneens. Dubbel feest dus. Maarten Verhoeven heeft dit historische seizoen vastgelegd in een prachtig fotoboek.

   Binnen de vereniging werd er inmiddels al vanaf eind 2004 hard gewerkt om een nieuw sportcomplex gerealiseerd te krijgen als onderdeel van het nieuwbouwplan Overmeer Zuid. Na enkele moeizame jaren van veel overleg en weinig vooruitgang werd er eind 2010 begin 2011 progressie geboekt. Als eerste onderdeel werd er in 2011 een kunstgrasveld aangelegd dat zou gaan functioneren als het nieuwe hoofdveld. De eerste stap naar het nieuwe complex werd gemaakt met de feestelijke opening in november 2011.

  Als debutant heeft Nederhorst goed gepresteerd in het seizoen 2010/2011. Zeker nadat men de seizoenopening tegen NFC/Brommer met 6-2 verloor. Nederhorst herstelde zich goed en eindigde op een 7eplaats waarbij het opvallend was dat de latere kampioen ZSGO/WMS niet wist te winnen van Nederhorst. Het seizoen 2011/2012 werd begonnen met een nieuw technisch duo. Tim Torsing als hoofdtrainer en Peter van Boeijen als zijn assistent. Nederhorst kon voor het eerst sinds jaren weer aantreden tegen de buren uit Graveland. In een spannend treffen met ruim 500 toeschouwers langs de kant werd het een puntendeling. Tegen het eind van de competitie stond de derby weer op de kalender. Beide ploegen moesten winnen om de nacompetitie voor degradatie te ontlopen. In een van Nederhorst zijde efficiënt gespeelde wedstrijd won men met 4-1 en bleef Nederhorst 3eklasser. Een seizoen later wist men rechtstreekse degradatie te ontlopen maar moesten de Bergers via twee spannende duels tegen Brederodes alsnog na 3 jaar in de derde klasse afdalen naar de vierde klasse.

  Nieuwbouw officieel geopend. Ondanks het sportieve dieptepunt met de degradatie van het vlaggenschip werd het voor de vereniging een fantastisch jaar want in mei 2013 werd het nieuwe clubgebouw en gehele complex officieel in gebruik genomen. Een fantastische feestweek met tal van activiteiten werd georganiseerd. O.a. een sponsorloop, koeschijten, veiling en een groots opgezette feestavond op de zaterdag. De officiële opening werd op zondag verricht door wethouder van Waveren geholpen door zijn schoonzoon en oud profvoetballer Jaap Stam. Het eerste speelde een wedstrijd tegen het sterrenteam van RTL7. Ook werd de nieuwe naam van het complex bekend gemaakt. Alle wedstrijden worden in het vervolg gespeeld op sportpark "Meerzicht".  Groot was de verrassing voor de voorzitter Ad van Benschop die naast het voorzitterschap als projectleider van de nieuwbouw zich ruim negen jaar had ingespannen voor de totstandkoming en realisatie van het nieuwe complex. Hij werd door burgemeester Smit bekroond met een lintje. Niet onvermeld mag worden dat Gerard Baar een prachtig boek over de geschiedenis van devereniging heeft geschreven onder de titel "Van Weiland tot Stadion". Dit prachtige boek is aan alle leden verstrekt. (en nog steeds verkrijgbaar)

  Het seizoen 2013/ 2014 werd een teleurstelling. Terug in de vierde klasse en onder leiding van de nieuwe trainer Laansma wist Nederhorst zich via de nacompetitie en een Houdini ontsnapping te handhaven. Het seizoen erop begon met een trainingskamp van de selectie in Oostkapelle. Of hier de basis werd gelegd weten we niet maar Nederhorst speelde een probleemloos seizoen met zelfs een klein zicht op de nacompetitie voor promotie. Drie wedstrijden voor het eind ging dit de mist in na verlies tegen Hooglanderveen. De A junioren bereikte dat jaar de halve finale van de district beker maar verloren van SDZ. Het seizoen 2015-2016 werd er voor het eerst een trainingskamp belegd in Engeland. Southend on Sea was de locatie. Opnieuw een moeizaam seizoen voor de rood gelen waarbij de hoofdtrainer het na de winterstop niet meer zag zitten en de club vaarwel zei. Assistent trainer Peter van Boeijen nam het stokje over en pakte na een reeks van vele overwinningen zelfs de derde periodetitel voor promotie naar de derde klasse. Dit werd gevierd maar de nacompetitie was de pijp leeg en ging men ten onder tegen PVC. Geen promotie dus.

  In het seizoen 2016-2017 werd er weer geschiedenis geschreven. Jouri de Bruin was als jonge trainer aangesteld bij zijn club waar hij in de jeugd had gevoetbald en ook als jeugdtrainer actief was geweest. Met hem kwamen ook Jesse en Luuk van Huisstede weer terug op het oude nest.  En dat hebben we geweten. Op 7 mei 2017 pakte men toch nog onverwacht het kampioenschap van de 4eklasse F. Door zelf te winnen bij Sporting Almere en het gelijke spel van concurrent Real Sranang werd men onbereikbaar voor deze tegenstander. Een spontaan feest werd gevierd maar de huldiging en het verdere feest zou plaatsvinden na de laatste competitiewedstrijd tegen Waterwijk. Voor de tweede maal in de geschiedenis naar de derde klasse echter voor het eerst via een kampioenschap.

  Op 1 juli 2017 bestond de vereniging 50 jaar. In september is aan dit jubileum de nodige aandacht gegeven middels een uitgebreid feestprogramma. Al op donderdagavond was de kantine omgebouwd tot een ouderwets Amsterdams cafe en trad oer Hollandse zangeres Coby van Dam op. Vrijdag werd het feest voortgezet met een voetbaldictee voorgelezen door oud prof Andy van der Meijde. Verder was er nog een jam sessie die avond. Zaterdag stond in het teken van de jeugd een gratis lotereij en een spetterende feestavond. Op zondag waren er activiteiten voor de senioren en een officiële receptie/reunie . Ook is er een prachtig fotoboek uitgebracht onder de titel ‘Rood Geel en Wit". Hierin staan meer dan 400 elftalfoto’s in opgenomen vanaf de fusie in 1967 tot aan het 50 jarig bestaan.

  De terugkeer in de derde klasse werd er een met zeer wisselende resultaten. Ruime overwinningen waaronder een record zege van  14-0 op  AS’80 werden afgewisseld met ruime nederlagen. Nederhorst eindigt dat seizoen op een fraaie veilige achtste plaats en Jesse van huisstede werd voor het tweede jaar op rij regionaal topscorder. Nederhorst 2 draait een goed jaar, komt ver in het bekertoernooi en eindigt als tweede in de competitie. Nog 2 jaar volgde in de derde klasse. Echter op 14 april 2020 besloot de vereniging om met het selectievoetbal over te stappen naar de zaterdag. Zo kwam er een einde aan 53 jaar!! voetballen met het eerste op de zondag. Met een nieuwe hoofdtrainer in de persoon van Remco Sint begon Nederhorst aan het nieuwe avontuur op de zaterdag. Helaas werd er na 4 wedstrijden, waarin men ongeslagen bleef, een stop gezet op de competitie vanwege de Covid 19 pandemie. Hopelijk kan er vanaf september 2021 weer volop in competitieverband gespeeld worden.

  Nederhorst zal gezien zijn ligging en omvang altijd een bescheiden rol spelen als het gaat om het bereiken van de top van het amateurvoetbal. Het is en blijft een gezonde vereniging spelend op een prachtig complex en waar plezier en prestatie hand in hand blijven gaan. Nederhorst is en blijft een onmisbare schakel in het sociale leven van het dorp. De toekomst ligt voor ons.